bipar

Киберпрестъпления

Защитата на лични данни се превръща в сериозна грижа за дружествата в цял свят. Много от компаниите имат застраховка от кибератаки, но не са наясно какво обхваща тя.

От най-малките фирми, обслужващи клиенти  до най-големите търговски банки, всички дружества и организации събират и обработват лични данни, което ги излага на риск от кибер престъпност или кражба, в това число от:

  • Загуба на хардуер;
  • Система, повредена от зловреден софтуер;
  • Страх от хакерски действия и кражба или изтриване на цялата информация;
  • Фишинг атаки;
  • Пълен системен срив и дори например виртуално изнудване.

Застрахователните компании,предлагащи застраховка срещу киберпрестъпления, са притеснени заради последната вълна от атаки и възможността за още такива.

Големият проблем са твърде широките и неясни определения за това докъде се простират киберпрестъпленията. Според представители на индустрията, застрахователните компании може вече до голяма степен да покриват киберрисковете, без да го осъзнават. Голяма част от досегашните застраховки са били направени при по-спокойни времена за киберсигурността и по тази причина те обхващат широк набор от заплахи.

Последствията за застрахователите могат да бъдат много големи-статистиката показва,че около 80% от големите компании биват атакувани поне веднъж всяка година. Световната икономика на киберпрестъпленията вече достига 400 млрд. долара. Пример за някои от големите компании саMoller-Maeresk,WPP и FedEx, които бяха атакувани от вируса Petya. Първата голяма кибератака,WannaCry, беше насочена към няколко летища, компании и държавни болници по света. Атаките са успешни при компютри с по-стари операционни системи.

Неотдавна,Управителният Съвет на БАЗБ, съвместно с AIG, организира семинар за собствениците, управителите и мениджърите на застрахователните брокери, членове на БАЗБ на тема: «Кибер рискове- митове и реалност. Юридическа отговорност. Защита.»