bipar

Бъдете отговорни към своето имущество и го застраховайте

Ивета Кунова, председател на БАЗБ, в интервю за телевизия BiТ за КОД 11-13 с Диана Радева по повод наводненията в Бургаска област.

Кои са факторите, които и доведоха до поредното бедствено положение в Бургаско и загубени човешки животи?

Темата в КОД 11-13, по телевизия BiT  беше дискутирана от Георги Харизанов, бивш директор на „Напоителни системи“, инж. д-р Валентин Славов, технически директор в „Напоителни системи“ АД и Ивета Кунова, председател на Българска асоциация на застрахователните брокери.

„Аспарухово е емблематичен случай за човешката немарливост. Мога да кажа, че като общество и като държава не дължим нищо на хора, които строят незаконно къщи в дерета. Това се случва и в Бургаско. Проблем с язовирите няма, нека хората са съвестни в опазването на имуществото си“, смята Харизанов.

Според инженер Славов, главната причина за бедствието е дъжда, но като вторични фактори могат да бъдат сметнати недобре поддържаните язовири, както и недостатъчната проводимост на реката в населеното място – ако има непочистени дървета, храни, натрупани строителни отпадъци и т.н.

„След всяко бедствие говорим за това – ако направим една ретроспекция, Бисер, Мизия, Аспарухово – застраховани няма. Истината е, че застрахованите имоти са малко. В тези райони застраховките излизат около 30-50 лв. на година. Ако защитим къщите си с една такава сума, при  такова бедствие, застрахователите ще изплатят цялата застрахователна сума за загубения имот“, обясни Кунова.

Източник: BiT TV, КОД 11-13