bipar

ЕК публикува Есенния пакет на европейския семестър

Европейската комисия публикува Есенния пакет на европейския семестър, с който започва неговия цикъл за координация на икономическите, фискалните и социалните политики за 2019 г.

В официално прессъобщение, Европейската комисия (ЕК) представя становищата относно проектите на бюджетни планове и потвърждава наличието на особено сериозно неспазване на Пакта за стабилност и растеж от страна на Италия. Гърция за първи път е част от европейския семестър. 

Според ЕК, цикълът на европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики за 2019 г. започва на фона на устойчив, но по-малко динамичен растеж в условията на голяма
несигурност. След постигнато от 2014 г. насам, ЕК смята, че трябва да се положат още усилия, за да се подпомогнат приобщаващият и устойчив растеж и създаването на работни места, като същевременно бъде подобрена стабилността на икономиките в държавите членки.

Есенният пакет се основава на икономическа прогноза от 2018 г. и стъпва върху приоритетите, посочени в речта на председателя Юнкер за състоянието на Съюза от 2018 г.

Всички документи от Есенния пакет можете да разгледате на следните линкове:

Годишен обзор на растежа за 2019 г.

Доклад за механизма за предупреждение за 2019 г.

Препоръка за еврозоната за 2019 г.

Проект на съвместен доклад за заетостта за 2019 г.