bipar

Застрахователни Оскари – време за равносметка

Наградите “Застраховател на годината” са много престижни, защото академичната общност, бизнесът и неправителственият сектор се обединяват и застават зад отличията. За да спечелиш,  трябва не само да си направил много бизнес, да си спечелил от него, но и да си го направил по начин, който е добър за потребителите и клиентите. Това каза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), в интервю на Таня Харизавона, Bloomberg TV Bulgaria, по време на церемонията “Застраховател на годината”.

В ефира на предаването “В развитие” Несторова каза, че предстои приемането на немалко нови регулации в ЕС, като директивата, регулираща застрахователното посредничество. Тя заяви, че е оптимистично настроена по отношение на развитието на европейските процеси. По думите й парламентарните избори във Франция, Холандия и Австрия са се развили в полза на европейската идея, а на предстоящите избори в Германия най-вероятно ще надделее здравият разум. Тя бе категорична, че „какъвто и Brexit да бъде договорен, той ще доведе до някаква форма на преразпределение на интересите в европейското пространство, незадължително в ущърб на европейската идея“:

“Това е ситуация, която поражда много възможности и ни предстои да видим интересни времена“. 

Застрахователният сектор в България винаги е бил подценяван спрямо банковия сектор, каза от своя страна бившият председател на АБЗ Данчо Данчев, Дженерали България.

Автомобилният сектор продължава да бъде двигател на застрахователния пазар с над 70% дял от премийния приход, а животозастраховането и имущественото застраховане, които са доста по-развити в Западна Европа, продължават да бъдат неглижирани от българина, каза Данчев. По думите му въпреки говоренето за нуждата от кибер защита, например, този сектор на застраховането, както и всички останали доброволни застраховки, не се радват на особено внимание от страна на потребителите, а пазарът се доминира изцяло от задължителните застраховки – автомобилни и професионални отговорности.

Председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) Ивета Кунова заяви, че застрахователните брокери “се представят блестящо тази година”. “Хората търсят независимия съветник, професионалист, които да ги насочи коя компания и застраховка да изберат”.

“Със сигурност реализираният 1 млрд. лв. премиен приход от застрахователните брокери говори, че застрахователната култура на българина се е повишила”.

 

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2017-05-18/zastrahovatelni-oskari-vreme-za-ravnosmetka