bipar

Eurostar нулира потребителските пароли на своите клиенти след хакерска атака

Eurostar е нулирала паролите за достъп на всички свои клиенти след като са били засечени опити за пробив в неопределен брой клиентски акаунти.

Железопътната служба заяви, че засегнатите лица са били уведомени. На всички останали е било съобщено, че ще бъдат уведомени за нулирането при следващия път, в който се опитат да въведат данните си.

Фирмата, управляваща железопътната линия, отказа да даде информация дали някоя от хакерските атаки е била успешна, но посочи, че данни по плащания не са били източени.

Експерти смятат, че опитът за пробив на системата е бил авоматизиран. Фирмата, още заявява, че атаките са извършени между 15 и 19 октомври и засягат малко на брой IP адреси.

Съгласно Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила през май, организациите трябва да уведомят регулаторите за сериозни нарушения на личните данни, които засягат граждани на ЕС, в рамките на 72 часа от узнаването. В противен случай подлежат на глоба.

През последните седмици редица авиокомпании също разкриха, че са били обект на хакерски атаки:

  • Cathay Pacific заяви, че лични данни, принадлежащи на 9,4 милиона пътници, са били достъпени.
  • British Airways обяви, че са открили две атаки, едната включваща 380 000 транзакции, извършени чрез техния уебсайт, а другата засягаща повече от 185 000 души, чиито данни на разплащателни карти са били откраднати.
  • Air Canada потвърди, че 20 000 от клиентските им сметки има вероятност да са били достъпени.

Не е ясно дали някоя от тези дейности са свързани.