bipar

Какво е Big Data и как се използва във финансовите институции?

»81% от европейците смятат, че нямат пълен контрол над личните си данни онлайн.
»Голяма част от европейците (69%), биха искали да дадат своето изрично съгласие преди събирането и обработката на личните им данни.
»Само 24% от европейците имат доверие в онлайн платформи като търсачки, социални мрежи и електронна поща.

 

 


Какво е Big Data?


Ако разговаряте с приятелите си онлайн, използвате приложение на вашия смартфон или използвате платежна карта, то вие ежедневно създавате поток от данни. Big data или т.н. „големи данни“ се състоят от използването на високо развити ИТ инструменти за обработка на много големи групи от различни видове данни. Те могат да включват потребителските ви данни от уеб страници, социални мрежи, история на сърфирането ви в интернет, смартфон сигнали (локация) или данни, генерирани чрез използване на вашата дебитна или кредитна  карта.


Какви ползи ни носи Big Data като потребители на финансови услуги?


Чрез технологията Big Data, финансовата институция би могла да свърже всичките ви дейности и да проследи вашите навици. Тази технология все повече се прилага в ежедневния ви живот и предстои да се развива.

Големите данни позволяват на финансовите институции да ви предложат най-добрите продукти и услуги, адаптирани към вашите нужди.

Например, използването им би могло да ви гарантира, че застрахователят ви ще знае, че планирате да направите скок с парашут и ще ви предупреди, че вашата застрахователната полица не го покрива.

По-добра защита срещу измами

Големите приложения за данни дават възможност на банката, която ви обслужва да открива кога се прави опит за плащане с вашата карта. Ако, например, някой се опитва да направи фалшиво електронно плащане на ваше име в чуждестранни банки, то банката ви ще използва приложението за местоположение, за да прецени къде се намирате в този момент, и при установяване на измама ще блокира транзакцията.

Вашите добри навици ви носят ползи

Млади, неопитни шофьори, които инсталират телематични устройства в своите автомобилите могат да се възползват от по-ниски застрахователни премии, ако карат отговорно, тъй като застрахователите ще могат да проверяват и анализират техните навици при шофиране.


Как да защитите своите права?


>>> Контролирайте личната информация, която споделяте с финансовите институции или в общественото пространство онлайн.

>>> Проверете настройките си за защита на личните ви данни навсякъде в интернет.

>>> Съгласявайте се с обработката на данните ви само ако имате доверие на доставчика на дадена услуга и на това как той ще използва вашата информация. Ако имате съмнения, винаги искайте разяснение!

>>>Ако смятате, че вашите лични права не са спазени, можете да:

  • Използвате правото си да възразите срещу обработката на вашите данни за маркетингови цели. Това ще ви предпази от получаване на нежелани или агресивни реклами.
  • Изпратите жалбата си до съответния доставчик на услуги или до съответния орган за защита на личните данни.

Рискове при използването на Big Data за предоставяне на финансови услуги


·         Инструментите за обработка на големи данни често могат да съдържат грешки заради неправилно разчитане.

Например, проследяването на движенията на медицински специалист при нощна смяна, може да бъде неправилно тълкувано като индикатор за водене на нездравословен начин на живот. В резултат на това, човекът може да бъде счетен за ненадежден и да не получи заем.

·         Големите данни могат да позволят на застрахователите да определят вашия рисков профил по-добре.

 Това означава, например, че собствениците на жилища в районите с наводнения могат да имат по-големи трудности при определяне на застрахователно покритие.

·         Доставчиците на финансови услуги могат да използват своите познания, за да изпращат целеви оферти, които да ви накарат да закупите услуги или продукти, които не са ви необходими.

·         Големите данни могат да ви предложат до толкова пригодени за вас финансови продукти и услуги, че да направят опитите ви за сравнение почти невъзможни.


Как сте защитени?


Създадени бяха редица правила, които да намалят тези рискове и да ви защитават. Част от тях са следните:

  • Обработката на вашите данни, най-вече, изисква свободното даване на съгласие.
  • Доставчиците на финансови услуги са задължени да гарантират, че информацията за продуктите и услугите, които предлагат е ясна и разбираема.
  • От доставчиците на финансови услуги се изисква да действат честно и справедливо когато използват Big Data за създаване на услуги и продукти, както и когато ви продават тези услуги и продукти.
  • Доставчиците на финансови услуги трябва да предприемат строги мерки за сигурност, които обещават защита на вашите данни от хакери и други кибер заплахи.

Можете да намерите допълнителна информация относно правилата на ЕС за защита на данните и Big Data тук.